keyboard_arrow_right Добави обява
keyboard_arrow_right Влез
keyboard_arrow_right Регистрация
keyboard_arrow_right Начало
keyboard_arrow_right Индустрии
keyboard_arrow_right Търси
keyboard_arrow_right Продай

Строителни Машини

Историята на тежката строителна техника започва доста отдавна

Човечеството има дълга история в строителството и инженерните науки. Новата каменна епоха е бил периодът, когато са били използвани първите примитивни инструменти. Открити са основните функции като рязане, остъргване и удари. С медната и бронзова епоха, колелото е въведено и това позволява строителството да напредне. Инструментите стават по-прецизни и издръжливи. Желязото се използва до голяма степен по време на Желязната епоха и новоразработените инструменти са използвани за подобряване на дървообработването. Смята се, че ролките и шейните са използвани за първи път от египтяните.

Първите действително тежки средства за строителство

Когато става въпрос за тежки строителни съоръжения, е справедливо да се каже, че римляните са първите, които използват подобни устройства. Хора в древна Гърция и Римската империя са белязани от използването на водни колела и дървени кранове. Тези устройства, както и сонетката датират от 15-ти век. Въпреки това, първите реални машини, използвани в строителството са били въведени в началото на 18-ти век. Един от пионерите в бранша, Марк Исамбард Брусел, патентовал тунелен щит през 1818.

Само в края на XIX век са разработени първите версии на различни тежки машини, които се използват днес, а до тогава животните са били използвани за захранване на използваните устройства. Записите на британските Драги,

използващи парна мощност през 1796 съществуват днес. Портативният парен двигател преоформя тази област и селскостопанските машини са първите, които се възползват от него. След това тракторите са били преобразувани или развивани, по този начин е измислен валякът. Когато бензинови и дизелови двигатели са били широко използвани, те са станали предпочитан избор на задвижване за строителни машини на етанол и керосин. По това време Америка е най-големият потенциален пазар за такива машини.

 

Еволюцията и изобретението на съвременните тежки машини
 

Уилям Отис проектира първия истински самостоятелно задвижват багер през 1835. Хидравлични системи също са използвани все повече и повече, както и електрически задвижвано оборудване. Мотокарът е изобретен по същото време, когато е основана компанията Holt (известна днес като Caterpillar)-Holt произвежда верижен трактор, задвижван на газ, който се използва също като основа и вдъхновение за военни машини. По отношение на масовата продукция, първата съществена по важност да се произведе машина,  е тракторът 1917 Fordson, последван от челния колесен товарач. Като цяло фермерски машини силно повлияват на света на тежките строителни машини.

В самото начало на 20-ти век, първото търговско превозно средство е пуснато на пазара – " Lombard Steam Log Hauler ". Инженерите осъзнават как веригите биха подобрили способностите на машините, така че те ги внедрили – трактори, булдозери и багери все още използват вериги. Булдозера, както знаем, е изобретен през 1920-те години.

Лопатата за ръце вече не е необходима, тъй като през ХХ век е времето, когато хидравлични багери вече са били разработени за няколко десетилетия. Това, разбира се, повишава производителността. Придвижването на земна маса и копаенето стават по-малко трудоемки задачи. Тежкотоварните кранове за контейнерни стават широко използвани през 1950. След това са разработени и специални средства за транспортиране на тежки машини, тъй като такова оборудване става все по-популярно по целия свят. По това време през 1949 Liebherr  разработва първиятмобилен кран в света, така  необходим, защото сградите стават по-високи и по-високи.

След края на Втората световна война, строителството процъфтява в много страни, и тежките машини са необходимо повече от всякога. Строителната индустрия скача до небесата, след като пътища и магистрали са построени по целия свят през 1960.

 

Съвременното оборудване

През 1970-те и 1980-те години савремената, когато много производители на строително оборудване се сляха, и савъведени различни регламенти, което доведе до по-ефективни и екологично чисти машини. Caterpillar  доминира на американския пазар и по-голямата част от световния пазарен дял. Строително оборудване под наем стана нещо в зората на 21-ви век и индустрията нараства. Също така бяха представени електрически задвижвани машини.

 

В рамките на един век и половина строително оборудване извървява дълъг път и днес имаме огромно разнообразие от тежки машини на наше разположение. Влекачи, телескопични товарачи, драги, булдозери, скрепери, тръбополагащи машини, павиращи машини, валяци, багери и десетки други видове умело проектирани машини помогатза преобразяването на света. Въвеждането на хидравличния, парнияи двигателя с вътрешно горене, които променят света, и днес все още сме свидетели на еволюцията на тежката строителна техника.

Обяви от тази индустрия Виж всички

VOLVO A40D Lithuania
VOLVO A40D

2004
Diesel
192 000 м.ч.

Europe, Lithuania

42 500 BGN Без ДДС
FURUKAWA 640LS Lithuania
FURUKAWA 640LS

1998
Diesel

Europe, Lithuania

11 000 BGN Без ДДС
CATERPILLAR CB224C Lithuania
CATERPILLAR CB224C

1999
Diesel
8 000 м.ч.

Europe, Lithuania

8 500 BGN Без ДДС
KITA KRUPP KITA KRUPP Lithuania
KITA KRUPP KITA KRUPP

2007

Europe, Lithuania

10 000 BGN Без ДДС